No mida siin teha ka on?

Põhjapõtra paitamas

No seda minagi mõtlesin, et mida siin maailmalõpus, pimeduse ja külma käes ikka teha on kui igavuse kätte surra. Aga vale puha! Inimesed sõidavad teisest maailma otsast siia, et seda ilu oma silmaga näha. Ja mitte ainult ilu vaid ka elu. Ja elu käib! Lennukid voorivad Ivalo lennuväljale ja toovad lennukitäite kaupa siia inimesi kogu maailmast. Samamoodi saabusid siia ka minu abikaasa Laidi ja sugulane Tiina, et ikka olla kindlad, et ma tõesti siin olen ja elan. Vaatasin hiljuti tagantjärele ETV saadet Plekktrumm, kus rääkis kliimateadlane ja polaarrändur Timo Palo. Hästi rääkis! Soovitan vaadata, kuulata ja kaasa mõelda. Tema soovitus oli, et eestlased võiksid talviste lõunamaareiside asemel hoopis põhja poole sõita ja lastele lund näidata, sest varsti seda enam ei ole, sest kliima soojeneb tohutu kiirusega ja lumi muutub võib-olla paarikümne aasta pärast harulduseks. Mäletan enda lapsepõlvestki, et novembris tuli lumi maha ja siis tõmmati mulle karupüksid jalga ja aprillis kui lumi ära sulas, tõmmati need pruunid karupüksid mul jalast. Kogu aeg oli lumi ja külm, vahepeal ehk oli ka sulailmu, kus sai lumememme teha. Talv oligi talv – külm ja lumine.

No eelkõige on Saariselkä puhul tegemist siiski suusakeskusega. Saab harrastada nii mäesuusatamist kui ka murdmaasõitu. Mäed on siin suhteliselt lauged ja sobivad eriti algajatele ja asjaarmastajatele. Ise ma mäele eriti ei roniks, sest kuna pean oma käte-jalgadega leiba teenima, siis on parem igaks juhuks need tervetena hoida. Murdmaaradasid on pikki, lühemaid, valgustatuid ja valgustamata, kui kõik heas korras ja tähistatud. Suuski ja saapaid saab rentida paljudest kohtadest ning hind ööpäevase rendi eest on ca 15€. Mäesuusavarustust saab muidugi samamoodi rentida. Huvitav on see, et suusaradade eest hoolitsemine on puhtalt eraalgatuslik ettevõtmine ja selleks annavad oma rahalise panuse kõik kohalikud ettevõtted, kelle nimekiri avaldati eelmise kuu piirkonna ajalehes. Arusaadav, sest turist on see, kes neile ka raha sisse toob. No need on nüüd siis need alad, kus ise ennast liigutama peab, et edasi liikuda. Ahjaa, veel on ka pulkkamäki e kelgumägi, mis on valgustatud ja on umbes 1,3 km pikk. Kelk peab endal olema.

Tüdrukud ja valgustatud suusarada suusatunnelitega.

Edasi saab aega veeta näiteks mootorkelgusafaril. Teenusepakkujaid on palju ja mootorsaane liigub kõikjal. Muret pole ka sellega, et sa ei oska sellise atribuudiga sõita – õpetatakse ja võetakse kõik kenasti ritta ja liigutakse paar tundi mööda tundrat.

Mootorsaamid 🙂 ootevalmis

Edasi saab juba teha tutvust põhjapõtradega. Saab neid niisama nunnutada või põhjapõdrasafarile minna, kus saab paar tundi põdra tagumikku vaadates mööda tundrat kulgeda. Aga armsad on need loomad tõesti. Peale nendega lähemalt tutvumist kadus põhjapõdraliha isu ära. Põhjapõdrad on nö poolmetsikud, mis tähendab seda, et nad liiguvad küll looduses vabalt ringi kuid samas nad kuuluvad kellelegi. Kõik porod on märgistatud ja registreeritud ja kinnistatud omanikule.

Saam oma poroga miilustamas. Põhjapõdra nimi oli Babe ning nunnutamine meeldis talle väga.
Tüdrukud ja Babe
Urmas, Babe ja Laidi
Porolapsed
Sedasi saab porosafarile
Eriti sarviline
Porode perenaine rääkis, et lund on veel vähe, sest tavaliselt selle taamal oleva puu tüve pole näha ja lumi ulatub alumiste oksteni.
Saamide püstkoda

Porode patsutamise, paitamise ja pildistamise eest küsitakse 10€ näo pealt ja selle eest saab ka pärast saamide püstkojas juttu puhuda ja kuuma jooki juua.

Edasi saab juba minna huskisafarile, mis seekord veel käimata jäi, sest huskisid polnud parasjagu kodus kui tüdrukud neile külla jõudsid. Illustratsiooniks siis seekord netist võetud pilt.

Edasi on vaja kindlasti käia Northern Light Villages, kus on avatud jäähotell ja baar, kuhu tuleb osta 10€ pilet, mis sisaldab jooki omal valikul. Jäähotellis ööbimine on muidugi kallim. Ehitis ise on muljetavaldav aga tahtmist selles jäises koopas ööbida küll ei tekkinud.

Jääbaari panoraam
Jääbaar
Lumelossi väravad
Glögi Koskenkorvaga
Lumehotell
Poronahkadel pikutamas

Seda kõike saab teha jalutades. Kui aga rentida auto, siis on lähikonnas veel nii mõndagi vaatamisväärset. Lisaks on Saariselkäs laste siseseikluspark Angry Birds, SPA saunade ja mullivannidega, kus kulub ka kenasti terve päev ära. Lisaks veel ohtralt söögikohti ja suveniiripoode, mida on selles väikses külas oma kümmekond ja müüvad nad kõik sellist turisti kila-kola, mida saab kodus riiulile tolmu koguma panna või külmkapi uksele riputada. Ja muidugi on ohtralt hotelle ja kämpinguid, sest turismist siin ainult elatutaksegi.

Tulla siia tasub! On lund, külma ja tegevust. Nautida ilu ja VAIKUST!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s